Element din fonta

Tipuri cazane

 • Cazane de fonta functionand cu gaze sau motorina (cu injector)

Cazanele cu elementi de fonta au 2-3 cai de circulatie a gazelor arse (drumuri de fum). Aceste cazane din fonta sunt produse la un pret atractiv, cu emisii reduse de noxe, cu focar presurizat si pot fi echipate cu arzator gaze, injector motorina (sau mixt).

Actualele cazane de fonta se bazeaza pe amestecul permanent al apei calde de distributie cu apa rece de retur prin intermediul unor orificii bine calculate in conducta de retur. Apa rece este condusa in zona incalzita a elementului de fonta. Apa calda este circulata pe o conducta prin curentul de apa rece, crescand temperatura acesteia, astfel neformandu-se condens in cazan.

element fonta vitogas
Element cazan atmosferic

Proiectul cazanului nu mai tine cont de cresterea temperaturii de retur. Impreuna cu automatizarea, noua tehnologie asigura limitarea scaderii punctului de roua in cazan in regim stationar.

Temperaturile joase ale flacarilor si constructia cu 3 drumuri de fum conduc la emisii reduse de noxe. Astfel injectoarele de motorina / gaz produc un gaz de ardere cu un continut minim de noxe, care poate fi evacuat fara riscuri.
Randamentul ridicat al acestor cazane se datoreaza temperaturilor joase ale gazelor de ardere, izolatiei termice eficiente si conditiilor optime de ardere. Cu un grad normat de utilizare >95% aceste tipuri de cazane din fonta ating performante maxime in tehnica de incalzire la temperaturi joase.

Intrucat nu este nevoie de po
mpe de recirculare in cazan sau de pompe de amestec, costul energiei scade. La fel si costurile investitionale si de instalare, deoarece nu mai este necesara cresterea temperaturii apei de retur pe un circuit separat.

Sunt cazane functionand cu arzator atmosferic gaze, cu suprafete de transfer termic din fonta cenusie speciala. Prin constructia compacta acest tip de cazane de fonta beneficiaza de scaderea greutatii, astfel usurandu-se manipularea +amplasarea.
Sunt echipate cu arzator cu tuburi din otel inoxidabil, cu amestec partial, iar pornirea sigura & silentioasa e asigurata prin aprinderea intermitenta.

Elementi de fonta cazan Vitogas 100
Elementi fonta cazan Vitogas
 • Cazane de fonta functionand cu combustibil solid: lemne, carbuni

Actualmente se monteaza mai mult cazane cu gazeificare (care functioneaza numai cu lemne; fabricate exclusiv din otel), insa optiunea pentru cazane din fonta este actuala si in cazul folosirii lemnelor /carbunilor.

Cazane de fonta -avantaje

 • Cazane de joasa temperatura cu randament mare (< 96%).
 • Focarul din fonta asigura siguranta in exploatare si prelungesc durata de viata pentru toate aceste cazane. Structura omogena a fontei cenusii repartizeaza caldura uniform, prevenind fisurile datorate tensiunilor.
 • In combinatie cu boilere cu serpentina, aceste cazane de fonta prepara si apa calda menajera.
 • Utilizare comoda cu ajutorul automatizarilor (Vitotronic, Logamatic, Diematic).
 • Imbinare etansa a elementilor de fonta prin sistemul nut-pana si al garniturilor elastice.
 • Transfer eficient al caldurii prin intemediul peretilor largi de apa.
 • Modul constructiv sectional +greutatea redusa a elemetilor de fonta permit introducerea unui cazan de fonta in spatii inguste. De aceea cazanele de fonta <100 kW se livreaza si dezasamblate. Timp de montaj redus datorita sistemului de montaj rapid.
 • Intretinerea +service-ul sunt simple, deoarece drumurile de fum sunt dispuse orizontal, pe intreaga lungime a cazanului de fonta si sunt accesibile frontal.
 • Denumiri internationale de cazane din fonta: cast iron boilers, Gussheizkessel
 • Cei mai cunoscuti producatori de cazane de fonta sunt: Buderus, Viessmann, DeDietrich, Strebel